Kafkas Kültür Buluşmaları 29 Şubat-3 Mart tarihlerinde Yenikapı’da

Bu yıl ilkinin yapılacağı Kafkas Kültür Buluşmaları’nda Çerkes, Abhaz, Çeçen, İnguş, Oset, Dağıstanlı, Karaçay – Malkar, Gürcü ve Laz topluluklardan 27 sivil toplum kuruluşu ilk kez bir araya gelecek.

Etkinlik programını kurum temsilcilerinin oluşturduğu bu tarihi buluşmada konserlerden dans gösterilerine, atölyelerden filmlere, söyleşilerden geleneksel kıyafet defilesine pek çok kültürel performans Yenikapı Etkinlik Alanı’nda olacak.

KAFKAS MÜZİĞİNİN VE DANSININ TEMSİLCİLERİ SAHNE ALACAK

Pek çok sanatçıyı konuk etmiş Yenikapı Etkinlik Alanı baharın ilk günlerinde Kafkas müzisyenlerini ağırlayacak. Kendine özgü ezgi ve enstrümanları ile ünlü Kafkas coğrafyasının müziklerini temsilen Ragon, Lado Burduli, Berk Özbek, Tlepsh Folk Band, Erol Alkan ve Ekibi, Betül Bilgin ve Müzik Grubu, Apşa Alim, Filiz Yıldırım, Murat Özden ve Ekibi, Deju Gup, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Müzik Grubu, Maze Müzik Grubu, Gürcü Sanat Evi Oda Korosu ile Badin Müzik Grubu sahne alacak.

Müzisyenlerin yanı sıra Kafkas Kültür Derneği Mazenef Halk Dansları Topluluğu, Bars Dans Ekibi, Azar Abhaz Dans Grubu, İstanbul Abhaz Derneği Dans Grubu, Kafkas Akademi Topluluğu ve Nerit Çocuk Grubu da Kafkas Kültür Buluşmaları kapsamında sahnede olacak.

EDİZ HUN VE YÖNETMEN EZEL AKAY’DAN SİNEMA SÖYLEŞİLERİ

Yeşilçam’ın yaşayan efsanelerinden Ediz Hun, “Türk Sinemasında Çerkes Bir Jön” olarak sosyoekonomik kalkınmada doğa, insan ilişkileri ve sevgi üzerine söyleşecek. Yönetmen Ezel Akay’ın geçmişten günümüze Kafkas sinemasını anlatacağı söyleşide “Hikayesi olmayan, unutulmuş olandır!” diyerek hikaye yazmanın inceliklerini ve önemini anlatacak.

KAFKAS MODASI YAPILACAK DEFİLEYLE TANITILACAK

2 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek defilede uluslararası ödülleri ile bilinen, Kafkasya’nın moda dünyasındaki iki büyük ismi, Kabardey’den Madina Khatsukova ve Osetya’dan İzolda Gogichaeva’nın tasarımları moda severlerle buluşacak. Geleneksel Çerkes motiflerine bezenmiş göz alıcı giysilerin sunulduğu defilede müzikler kompozitör Timur Kitov ve Osetya’dan müzik grubu Ragon tarafından icra edilecek.

MİTOLOJİ, SANAT VE MÜZİK SÖYLEŞİLERİ DÜZENLENECEK

Merkezi Samsun’da bulunan Çerkes Etnografya Müzesi, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı’ unvanı bulunan Şeneser Tokmak ve Esen Bal sergisi de dahil olmak üzere el sanatlarından gündelik yaşamdan objelere, resimlerden heykellere Kafkas kültür ve sanat dünyasından önemli parçalarla dört sergi dört gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Programa Kafkas kültür mirası üzerine akademik çalışmaları bulunan Doç. Dr. Osman Aytekin, Kafkas coğrafyasının kültürel zenginliğine dair önemli değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca “Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı” unvanına sahip İbrahim Sami Özen ile Faysal Şakuç kültürel miras konusuna ilgi duyanlar için bir sunum gerçekleştirecek. Özen, Kafkas kültür dünyasının dünya mirasına katkısı olan savat süslemeciliği hakkında katılımcılara bilgi verecek.

Şakuç ise Çerkes müziğinin ilk enstrümanı olan şikepşinenin yapım aşamalarını ve tarihsel yolculuğu ile ilgili değerli bilgilerini aktaracak. Güneybatı Kafkas topluluklardan Lazların mitolojilerinden örnekleri İrfan Çağatay söyleşi alanında İstanbullularla paylaşacak.

ZİYARETÇİLER KAFKAS LEZZETLERİ İLE TANIŞACAK

Kafkas mutfağının en bilinenleri Kafkas Çerkes tavuğu, Çerkes peyniri, Abhaz peyniri, haluj, velibah ve fıccının yanında, her yerde bulamayacağınız gabın, abısta, şıps, gubate, şelame, ahulçapa, acıka, sızbal, ezme barbunya, Oset peyniri, mejage, pısı haluve, gubate, halvane, kalmuk çayı, begeni, kuşburnu suyu, gilaboru suyu vb. nadir tatların yer alacağı Kafkas Kültür Buluşmaları’nın etkinliklerine katılım ücretsiz olacak.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir