Metin Uca’nın Hayatını Kaybetmesine Neden Olan Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ünlü tiyatrocu ve sunucu Metin Uca’nın hayatını kaybetmesine neden olan şah damar tıkanıklığının belirtileri ve tedavisi hakkında ayrıntılar ?

Kaynak: https://twitter.com/kardiyobey

Doç. Dr. Muhammed Keskin, Metin Uca’nın hayatını kaybetmesine nenden olan şah damarı tıkanıklığı hakkında twitter üzerinden bilgi verdi.

Şah damarı boynumuzun her iki tarafında bulunan ve beyne kan akışı sağlayan ana atar damarlardır. Şah damarlarının iç yüzesi normalde pürüzsüzdür.

Şah damarının tıkanması ile karşılaşılmasının en sık nedeni ateroskleroz yani damar sertleşmesi ve plak oluşmasıdır. Bu plaklar yırtılırsa üzerine pıhtı oluşabilir. Oluşan pıhtılar zamanla büyüdüğünde yırtılma ve pıhtı atma riskini yükseltiyor.

Bu riski arttıran faktörlerin içerisinde sigara, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, alkol, stres, hava kirliliği yer alıyor.

Şah damarında pıhtı atmadıkça bu durum genellikle hiç bir belirti göstermiyor. Kalp krizi geçiren bireylerin yüzde 40’ının şah damarında daralma gözüküyor.

Belirti göstermediği için riski yüksek kişilerin yıllık kontrollerde şah damarı ultrasonu yaptırması oldukça önemli. Kalp Amar hastalığı, bacak donar tıkanıklığı olan bireyler yüksek risk içerisinde.

Pıhtı atma tedavisi ise 2’ye ayrılıyor. Pıhtı attığında yapılan tedavi ve pıhtı atmadan önce tespit edilen tıkanıklığın tedavisi.

Pıhtı attığında izlenen yol ise, kan sulandırıcılarla pıhtının eritilmesi ya da beyne giden pıhtılar trombektomi işlemiyle geri alınması şeklinde oluyor. Diğer tedavi şekli ise plakların stent veya ameliyatla açılmasıdır.

Pıhtı attığında kişi pıhtının boyutuna bağlı geçici veya kalıcı bir inme geçirir. Kişi inme geçirmeden bu tıkanıklık tespit edilirse pıhtı stentle açılarak risk minimuma indirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir