Muş’ta Besicilerden Yenilikçi Yem Yöntemi

Muş’ta Besicilerin Yeni Yem Çözümü: Söğüt Dallarıyla Tasarruf

MUŞ – Muş’ta besicilik yapan vatandaşlar, budadıkları söğüt dallarını küçükbaş hayvanlarına vererek yem ve samandan tasarruf ediyor.

Türkiye’nin en yoğun kar yağışı alan illerinden biri olan Muş’ta, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar kış aylarında yem maliyetlerini düşürmek için farklı bir yöntem geliştirdi. Kış mevsiminde hayvanlarını kar üzerinde besleyen çiftçiler, kendi arazilerindeki söğüt ağaçlarını kullanarak hayvanlarını beslemeyi tercih ediyor. Besiciler, söğüt ağaçlarının dallarını keserek küçükbaş hayvanlara yem olarak veriyor ve böylelikle saman kullanımını azaltıyor. Sabahları saman ve arpa ile beslenen hayvanlar, öğleden sonra budadıkları söğüt dalıyla desteklenerek süt verimlerinin arttığı gözlemleniyor.

Kendi arazilerindeki söğüt ağaçlarını kesip küçükbaş hayvanlarına yem olarak veren besici Abuzer Güngör, bu yöntemin hem ekonomik hem pratik olduğunu belirtiyor. Güngör, “Kar yağışıyla birlikte hayvanlarımızı kar üzerinde beslemeye başladık. Yem ve saman kullanımını azaltmak için kendi bahçemizdeki söğüt ağaçlarının dallarını hayvanlarımıza veriyoruz. Taze söğüt dalının hayvanlar için sağlıklı olduğunu ve süt verimini artırdığını gözlemliyoruz. Söğüt dallarını kestikten sonra sırtımızda taşıyarak keçilerin olduğu alana getirip onlara veriyoruz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir