İzmir’in Konak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Gazer Akdoğan, bir yıl önce gözlerinin altında oluşan küçük lekeler nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan muayeneler sonucunda lekelerden birinin en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanomun birinci evresi olduğu teşhis edildi.
“KÜÇÜK LEKENİN KANSER OLACAĞINI DÜŞÜNMEZDİM”
Akdoğan, lekeyi ilk önce önemsemediğini, ancak bir arkadaşının önerisiyle hastaneye başvurduğunu ve erken teşhis sayesinde sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Yüzündeki lekenin cilt kanseri olduğunu öğrendiğinde korktuğunu anlatan Akdoğan, “Kendimi şanslı buluyorum. Babamın amcasında vardı. Küçük bir şey tüm vücuduna ve yüzüne yayılmıştı. Erken teşhis sayesinde çabuk fark edildi. Fark edilmesiydi hayatım daha kötü olurdu. Küçük bir leke bile insanın hayatına mal olabiliyor. Ben küçük bir lekenin kanser olacağını düşünmezdim.” dedi.
CİLTTEKİ LEKELER İHMAL EDİLMEMELİ
Doç. Dr. Özlem Özbağçıvan da ciltteki lekelerin ayrıntılı olarak incelenmesinin önemini vurguladı. Leke tedavileri için mutlaka her lezyonun ayrıntılı şekilde incelenmesi gerektiğini, aksi takdirde kanserin erken teşhisinin atlanabileceğini ve hastaların hayatını tehlikeye atabileceğini söyledi.
MELANOM (CİLT KANSERİ) NEDİR?
Melanom, en tehlikeli cilt kanseri türüdür. İlaç tedavileri uygulansa da kanserde hayat kurtarmanın sadece erken teşhis koymakla mümkün olduğu belirtildi.
Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak tanımlanır.
CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lezyonun simetrik şekilli olmaması,
Doku sınırlarının düzensiz, girintili çıkıntılı ve pürüzlü olması,
Lezyonda birden fazla renk veya renk tonunun bulunması,
Lezyon çapının 5 mm’den daha büyük olması,
Belli bir zamanda lezyonun renginde veya şeklinde değişiklik meydana gelmesi şeklinde sıralanabilir.